اقدامات زیانبار ولیعهد سعودی موجب بازگشت ملک سلمان به عرصه بین‌المللی شد-راهبرد معاصر
مصر خواستار انتخاب رئیس‌جمهور برای لبنان با اجماع ملی شد لاوروف: ناتو قصد کنترل بر جهان را دارد پارلمان لبنان: طی ساعت‌ها یا روز‌های آتی ممکن است توافق آتش‌بس اعلام شود. کاخ سفید: اوکراین اجازه استفاده از موشک‌های «اتکمز» را در کورسک دارد کاخ سفید: پیشرفتی در آتش‌بس لبنان وجود ندارد که بتوان در مورد آن صحبت کرد ۱۷ نفر در واژگونی اتوبوس در برزیل کشته شدند استعفای رئیس ستاد تیپ گولانی ارتش رژیم صهیونیستی حزب الله فرمانده تیپ گولانی را برای همیشه خانه‌نشین کرد جزئیات توافق جامع همکاری میان ایران و روسیه وزیر خارجه هند: با ایران و اسرائیل برای جلوگیری از تشدید تنش‌ها در ارتباط هستیم بازدید سفیر ایران در عراق از قبیله «آل عیسی الطائی» آکسیوس: اسرائیل و لبنان بر سر مفاد آتش بس به توافق رسیدند سی‌ان‌ان: نتانیاهو در اصل توافق آتش بس با حزب الله موافقت کرد امانی، سفیر ایران در لبنان: روز گذشته برای صهیونیست‌ها بسیار دردناک بود عربستان در تدارک عمره ۳۰ میلیونی رمضان
المانیتور گزارش داد:

اقدامات زیانبار ولیعهد سعودی موجب بازگشت ملک سلمان به عرصه بین‌المللی شد

اقدامات ولیعهد سعودی در تخریب وجهه بین‌المللی عربستان، پادشاه بیمار این کشور را به ایفای نقش سیاسی بیشتر وادار کرد.
تاریخ انتشار: ۱۴:۴۰ - ۲۱ فروردين ۱۳۹۸ - 2019 April 10
کد خبر: ۸۲۶۰
به گزارش  راهبرد معاصر ، پایگاه اینترنتی آمریکایی المانیتور در گزارشی نوشت: ملک سلمان پادشاه عربستان سعودی، پس از اجتناب از سفر‌های خارجی برای بیش از یکسال، در ۶۰ روز گذشته بسیار فعال بوده و به چند کشور عربی سفر کرده است. سایه زیانبار محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، معروف به ام‌بی‌اس، که مورد علاقه پادشاه است، بدون شک در ایفای نقش برجسته تری از سوی شخص پادشاه موثر بوده است. سعودی‌ها سعی در بازیابی وجهه بین‌المللی‌شان دارند.

ملک سلمان که در سال ۲۰۱۵ به سلطنت رسید، در اولین سال‌های زمامداری‌اش مرتبا به سفر‌های سلطنتی می‌رفت. او در برنامه‌ای نه چندان فعالانه، اما مرتب، سفر‌هایی رسمی به بسیاری از کشور‌های خاورمیانه و نیز آمریکا، انگلیس، ژاپن، چین، اندونزی و روسیه داشته است. وی همچنین برای سپری کردن تعطیلات طولانی تابستانی به فرانسه یا مغرب رفته است.

این روند در اواخر سال ۲۰۱۷ که چند صد چهره برجسته سعودی به زور در هتل ریتز کارلتون زندانی شدند، متوقف شد. آن کار بخشی از مبارزه خود خوانده با فساد بود، اما به گفته بسیاری بیشتر شبیه یک اخاذی مافیائی بود. به مدت بیش از یکسال (و سراسر سال ۲۰۱۸) پادشاه از عربستان خارج نشد. ولیعهد در پس جریان هتل ریتز کارلتون انزجار بسیاری سعودی‌های برجسته از جمله اعضای مهم خاندان سعود را برانگیخت.

نویسنده این مطلب در ادامه نوشت: من همراه با همکارم اسراء صابر در موسسه بروکینگز، سال گذشته پیرامون علت توقف سفر‌های خارجی پادشاه عربستان تحقیق و بررسی کردیم. وضع جسمانی ممکن است یکی از علل باشد، اما پادشاهان سعودی واقعا علاقمندند که زمان بیشتری را در خارج بگذرانند تا تحت معاینات پزشکی هم قرار بگیرند. به احتمال بیشتر، تنش‌ها در داخل خاندان سعودی بر سر رفتار ولیعهد پاسخ این سوال بود. پادشاه نمی‌خواست در زمانی که اوضاع کشور متلاطم است، عربستان را ترک کند. قتل از پیش برنامه‌ریزی شده جمال خاشقجی در کنسولگری سعودی در استانبول در اکتبر ۲۰۱۸ فقط موجب تشدید تنش‌ها شد. ولیعهد در سطح وسیعی مسئول آن قتل و دیگر موارد متعدد نقض حقوق بشر شناخته شده است.

بر اساس یک گزارش، پادشاه تحقیقی را بدون موافقت پسرش درباره نقض حقوق بشر آغاز کرده است. گزارش‌های مفصل پزشکی درباره شکنجه زندانیان برای پادشاه تنظیم شده است. با این وجود، شمار بیشتری از فعالان زن حقوق بشر این هفته بازداشت شدند.
اعتراضات درباره رفتار ولیعهد ارتباط مستقیم با اولین سفر خارجی پادشاه در فوریه امسال به مصر برای شرکت در اجلاس مشترک سران اتحادیه عرب و اتحادیه اروپا داشت. سران اتحادیه اروپا قبل از اجلاس شرم الشیخ تصریح کرده بودند که با ولیعهد ملاقات نخواهند کرد. او نه تنها آلوده گندکاری جریان خاشقجی است بلکه عامل اصلی جنگ فاجعه بار عربستان در یمن قلمداد می‌شود.

بدین ترتیب پادشاه برای سه روز به مصر رفت که اولین سفر خارجی وی از زمان سفر به روسیه در اکتبر ۲۰۱۷ بود. وی سپس در اواخر مارس یک ملاقات سطح بالا در ریاض با خلیفه حفتر ژنرال شورشی لیبی داشت که اولین ملاقات یک مقام عالی رتبه سعودی با حفتر از زمانی بود که این ژنرال عملیاتش را برای بدست گرفتن کنترل لیبی شروع کرد. بعد از آن ملاقات در ریاض بود که حفتر حمله به طرابلس را ظاهرا با حمایت پادشاه سعودی آغاز کرد. آن یک رویداد غیرمعمول بود که پادشاه سعودی فردی را که از سران کشور‌ها نبود، به حضور پذیرفت.

ملک سلمان سپس در اجلاس سران عرب در کارتاژ تونس در اواخر مارس شرکت کرد. سلمان قویا بر حمایت عربستان از یک فلسطین مستقل به پایتختی قدس و بازگشت بلندی‌های جولان به سوریه تاکید کرد که در تقابل با موضع دولت دونالد ترامپ بود.

تاکید مجدد بر حمایت عربستان از طرح صلح عربی در تضاد با این گمانه‌زنی رایج بود که ولیعهد عربستان با تیم ترامپ در مورد به اصلاح معامله قرن تبانی دارد یا حتی در صدد ملاقات مستقیم با مقامات اسرائیلی است. این یک الگو بوده است: هرگاه دولت ترامپ مواضع تاریخی آمریکا را به نفع اسرائیل تغییر می‌دهد، یا گزارش‌هایی درباره نرمش ولیعهد عربستان در قبال اسرائیل منتشر می‌شود، پادشاه بر تعهدش به مواضع دیرینه عربستان در مورد اسرائیل تاکید می‌کند.

این هفته، پادشان عربستان بار دیگر عازم یک سفر یک روزه به بحرین شد و دیدار‌هایی با حمد بن عیسی آل خلیفه، امیر بحرین، در منامه داشت. سلمان به تعهد قبلی عربستان مبنی بر نجات این جزیره امیرنشین از مشکلات اقتصادی عمل کرد. نیرو‌های سعودی از سال ۲۰۱۱ برای نگاه داشتن حمد در قدرت در آن جزیره مستقر بوده‌اند. هیج نشانه‌ای از تغییر در این زمینه وجود ندارد.

ملک سلمان در حالی که پسرش هر چه بیشتر دردسرساز می‌شود، به سفر‌های سلطنتی‌اش سرعت می‌بخشد. دسامبر گذشته گفته شد که ملک محمد پادشاه مغرب از ام‌بی‌اس (ولیعهد عربستان) استقبال نخواهد کرد و او در همان زمان از سوی عبدالعزیر بوتفلیقه رئیس جمهور وقت الجزایر مورد بی‌اعتنایی قرار گرفت. سفر وی به آسیا در زمستان امسال با به تعویق افتادن برنامه سفر به اندونزی و مالزی همراه شد که ناگهانی و بدون هیچ توضیحی صورت گرفت. انتقادات درباره خاشقجی و جنگ یمن حتی در اروپا، کانادا و آمریکا شدیدتر است. کنگره آمریکا اکنون طرحی را تصویب کرده است که حمایت آمریکا از جنگ یمن را ممنوع می‌کند. این طرح احتمالا از سوی ترامپ وتو خواهد شد، اما در عین حال نشانه استفاده بی‌سابقه از قانون اختیارات جنگی برای خاتمه دادن به مشارکت آمریکا در جنگ است. این امر باید زنگ هشداری برای متحدان ما در خلیج (فارس) باشد.

در انتهای این مطلب آمده است: از سرگیری سفر‌های خارجی پادشاه عربستان راه حلی کوتاه مدت برای یک مشکل درازمدت خاندان سعودی است. وارث او به علت پیامد‌های عملکردش در چهار سال گذشته به شدت وجهه اش را از دست داده است. وجهه وی در خارج عربستان بهتر نمی‌شود. درخواست‌های گروه‌های حقوق بشر برای تحقیقات بیشتر درباره قتل خاشقجی فوریت هر چه بیشتری پیدا می‌کند. کسانی که همین یک سال قبل از ام‌بی‌اس به عنوان یک مصلح تمجید می‌کردند، او را رها کرده‌اند. ادامه حمایت ترامپ از او کمک چندان مثبتی نیست، چون در بیشتر کشور‌های جهان نسبت به شخص ترامپ حس نفرت و انزجار حاکم است.
ارسال نظر
تحلیل های برگزیده
آخرین اخبار